«٣١»  سيستم کاملا فارسی با لينوکس

لينک ها | مطالب تکميلی | مقالات مربوطه | متن اين شماره| نمايشگاه کامپيوتر|نرم افزاز هفته|پرسش هفته|صفحه اول

 لينک ها

 مطالب تکميلی

نسخه های منتخب Linux:
تمام اينها (بجز LindowsOS و
Lycoris) را ميتوانيد بخريد يا از طريق اينترنت بطور رايگان دريافت کنيد.

    نسخه های تجاری برای استفاده روزمره (امکان خريد جعبه يا دريافت رايگان)
        Mandrake Linux  - پشتيبانی کامل از فارسی آزمايش شده
        SuSE Linux
        RedHat Linux

        Peanut Linux - نسخه کوچک - فقط در يک سی دی
 

    برای آزمايش و آشنايی با لينوکس
       
Phat Linux - نصب در کنار ويندوز
       
WinLinux - نصب در کنار ويندوز
       
KNOPPIX - تمام  لينوکس از روی يک سی دی اجرا می شود. بهترين راه آزمايش لينوکس!
 

    نسخه های تجاری مخصوص کاربران مبتدی (بدون امکان دريافت رايگان)
        LindowsOS
       
Lycoris -  هزينه ناچيز و کيفيت بسيار خوب برای کاربران مبتدي
 

    پخشهای ديگر لينوکس (برای استفاده های ويژه)
       
XBox Linux - تبديل دستگاه  XBox به يک کامپيوتر کامل
        BlackRhino - تبديل دستگاه Play-Station به يک کامپيوتر کامل
        Tiny Linux - پخش لينوکس برای استفاده در کامپيوترهای قديمي
        Nuclinux - لينوکس در يک ديسکت برای استفاده از اينترنت
        Coyote Linux - لينوکس در يک ديسکت برای استفاده به عنوان Router
       
تمام پخش های موجود لينوکس

 

    محيط های گرافيکی خوب برای Linux:
        KDE  - بهترين محيط گرافيکی برای لينوکس
        www.farsikde.org  - محيط گرافيکی KDE به فارسی
        GNome - محيط گرافيکی خوب ديگر

 مقالات مربوط به اين شماره

 متن کامل اين شماره

بنا به تقاضای بسياری ار خوانندگان چندين بار درباره سيستم عامل لينوکس مطالب کوتاهی نوشتم. اگر هنوز با لينوکس کارنکرده ايد خوبست بدانيد که اين سيستم به شما امکان اين را ميدهد که از يک يا چند محيط گرافيکی مختلف استفاده کنيد. چند وقت پيش متوجه شدم که نسخه جديد KDE (شايد بهترين، محيطهای گرافيکی برای لينوکس) به همکاری گروهی از داوطلب ها در ايران کاملا به فارسی ترجمه شده. مدت کمی بعد از آن، يعنی يکی دو هفته ی پيش نسخه جديد Mandrake Linux ، يکی از پخش های لينوکس که استفاده از آن را بسيار آسان کرده ، آماده شد و آنهم از فارسی پشتيبانی می کرد. البته هنوز برنامه نصب به فارسی ترجمه نشده ولی بعد از نصب در صورت انتخاب زبان فارسی ، سيستم شما کاملا به فارسی ترجمه می شود. البته اگر مايل به ترجه تمام محيط گرافيکی به فارسی نباشيد بازهم ميتوانيد از صفحه کليد فارسی و متنهای فارسی بدون هيچ مشکلی استفاده کنيد.

لذا چون لينوکس کاملا به زبان ما ترجه شده و بين سيستم عاملهای ديگر بيشتری پشتيبانی را از زبان فارسی می کند، لازم ميدانم شما را بطور خلاصه و به زبان ساده با آن آشنا کنم. بطور کلی لينوکس يک سيستم عامل ديگر مانند ويندوز است که در مقايسه با ويندوز بسيار پرقدرت و پايدار است و به شما آزادی کامل می دهد. منظور از آزادی اينست که هيچ چيزی از شما مخفی نمی شود می توانيد هر گونه تغييری در سيستم خود بدهيد. همين امر باعث ترجمه کامل آن به فارسی شده. چون مايروسافت تمام اطلاعات ويندوز را مخفی نگه داشته تغيير ويندوز و بهبود سازی آن بخصوص بر يک زبان جديد غير ممکن است. مخصوصا زبان پيچيده ای چون فارسی که از راست به چپ و چسبيده نوشته می شود.

اگر درباره تاريخچه لينوکس کنجکاو هستيد خوبست بدانيد که اين پروژه در سال ١٩٩١ توسط Linus Torvalds يک دانشجوی فنلاندی بر اساس قانون نرم افزار رايگان (که در مقاله ٢٩ توضيح دادم) شروع شد. نسخه ای از سيستم عامل يونيکس (سيستم عاملی که از ٣٠ سال پيش تا امروز مصرف می شده و در اکثر server ها – کامپيوترهای مرکزی که از وب سايت ها و غيره نگداری می کنند – از آن استفاده می شود) که در دانشگاه آقای لينوس استفاده می شد دچار کمبودهايی بود که نويسنده آن بهبود کردن آنها را لازم نمی دانست، لذا لينوس تصميم گرفت که سيستم عامل مشابهی بسازد که به مردم امکان تغيير آنرا بدهد. بعد ها صدا و شايد هزاران برنامه نويس وارد اين پروژه و پروژه های جانبی شدند و سيستم عاملی کامل، رايگان و تقريبا خالی از عيب را ارائه کردند. در اين يکی دو سال اخير استفاده از اين سيستم روز به روز آسانتر شده و هر روز تعداد بيشتری از کاربران خانگی و تجاری به آن رو می برند.

شايد مهمترين برتری لينوکس (و سيستم عامل های مشابه آن) اينست که برخلاف ويندوز که مرتب دچار اشکال می شود و برای جلوگيری از “crash” کردن دائم بايد هر چند مدت از نو نصب شود، لينوکس دچار اشکال نمی شود. خيلی از کامپيوترهای مرکزی از لينوکس استفاده می کنند و گاهی چند سال بدون اينکه حتی آنها را خاموش کنند به کار خود ادامه می دهند. وقتی هم که آنرا خاموش می کنند برای بررسی يا ارتقاع است نه اشکال نرم افزاری در سيستم. اگر هم اشکالی پيش بيايد دقيقا آنرا می بينيد و می توانيد آنرا برطرف کنيد (يا توضيح دقيق مشکل را به افراد وارد يا نويسندگان برنامه بدهيد تا مشکل را برطرف کنند).

برتری ديگر اين است که برخلاف ويندوز که فقط از شرکت مايکروسافت است لينوکس در ده ها و شايد صد ها پخش مختلف می آيد که برای کارهای مختلف هستند. برخی برای استفاده روزمره کاربران مبتدی يا تجاری هستند و نصب و استفاده از آنها بسيار آسان است. حتی برخی از آنها با پرداخت مبلغ کمی به شما پشتيبانی کامل ارائه می دهند. برخی در کنار ويندوز يا از روی ديسک (بطور موقت) اجرا می شوند و بيشتر برای آشنايی با لينوکس هستند. برخی ديگر برای دستگاه های بخصوص ساخته می شوند. مثلا با لينوکس می توانيد از دستگهای بازيهای کامپيوتری از جمله XBox و Play-Station بجای يک کامپيوتر کامل ولی ارزان استفاده کنيد. برخی از پخشهای لينوکس فقط در يک ديسکت جا می شوند و برای يک کار مشخص هستند و برخی ديگر با ده ها CD و راهنما ارائه می شوند. در وب پيج اين شماره منتخب اين پخش های لينوکس را پيدا می کنيد.

لينوکس در زبانهای مختلف می آيند، و اگرچه يک پخش ايرانی آن هنوز وجود ندارد، همانطور که گفتم محيط گرافيکی KDE و بسياری از پخشهای مشهور بطور استاندارد از فارسی پشتيبانی می کنند. حتی سايت KDE به فارسی ترجمه شده و با مراجعه به www.farsikde.org ميتوانيد درباره آن اطلاعات بيشتری پيدا کنيد. حتما در اين سايت نگاهی به تصاوير KDE بياندازيد تا از آسانی کار با اين محيط با اطلاع شويد. برای اطلاعات بيشتر درباره لينوکس به زبان فارسی و استفاده آن در ايران به www.linuxiran.org مراجعه کنيد.

اگر مايل باشيد در وب پيج اين شما مقاله های بسيار مفيدی (به فارسی و انگليسي) از جمله  آموزش قدم به قدم لينوکس به زبان بسيار ساده و شيرين پيدا می کنيد. من در حال انجام آزمايشهای مختلف برای تفاوت ويندوز و لينوکس برای کاربرهای خانگی و تجاری هستم که نتايج اين آزمايشها بزودی آماده ميشود و ترجمه فارسی خلاصه ای از آنرا در يکی از شماره های بعدی می نويسم.

 نمايشگاه کامپيوتر در تورنتو (٢٨ تا ٣٠ آپريل ٢٠٠٣)  

اين هفته (٢٨ تا ٣٠ آپريل ٢٠٠٣) در مرگز نمايشگاههای تورنتو يک نمايشگاه و کنفرانس تجاری کامپيوتر با نام
 
Real World Linux Conference & Expo
برقرار می شود که منظور از آن استفاده امروز لينوکس در شرکتها می باشد. نمايشگاه در روزهای دوم و سوم برقرار است و ثبت نام آن از طريق تلفن يا اينترنت رايگان و در محل نمايشگاه ٥٠ دلار است. برای اطلاعات بيشتر به
www.realworldlinux.com مراجعه کنيد.

 نرم افزار هفته

کاربران لينوکس، ويندوز و مکنتاش ميتوانند بازی زيبای Tux Racer را بطور رايگان از tuxracer.sourceforge.net دريافت کنند. در اين بازی شما يک پنگوئن هستيد و بايد با سرعت زياد روی برف سر بخوريد، خيلی شبيه اسکی با گرافيک بسيار زيبا. ميتوانيد تصاويری از اين بازی را در سايت آن ببينيد.

 پرسش هفته

ديسکهای DVD يک طرفه و دو طرفه چقدر ظرفيت دارند؟
- ديسکهای يک طرفه، يک لايه ٣٨/٤ گيگابايت (٢ ساعت فيلم)، ديسکهای يک طرفه، دو لايه ٩٥/٧ گيگابايت (٤ ساعت فيلم)، ديسکهای دو طرفه، يک لايه ٧٥/٨ گيگابايت (٥/٤ ساعت فيلم) و ديسکهای دو طرفه، دو لايه ٩/١٥ گيگابايت (بيش از ٨ ساعت فيلم) ظرفيت دارند. تعداد جهت ها و لايه های ديسک روی آن نوشته می شود. ديسکهای خام ظرفيت را نيز مشخص می کنند.


هومن برادران
[email protected]

HOME

Bravenet.com