«۱۹» تايپ آسان فارسی در کامپيوتر

لينک ها | مطالب تکميلی | مقالات مربوطه | متن اين شماره | نکته اينترنت | سايت هفته | نکته ويندوز | نرم افزاز هفته | پرسش هفته | صفحه اول

 لينک ها

 مطالب تکميلی

 مقالات مربوط به اين شماره

 متن کامل اين شماره

چندين بار درباره خواندن فارسی در سيستمهای مختلف توضيح دادم و در يکی از شماره ها نيز مطرح کردم که ميتوان در ويندوز XP فارسی نوشت و نصب آن را بطور خيلی خلاصه توضيح دادم. بدليل تقاضای بسياری از عزيزان درباره چگونگی تايپ فارسي، در اين شماره علاوه بر چگونگی تايپ در ويندوز XP و Office تايپ ساده فارسی در ساير سيستمها را نيز به شما نشان ميدهم.

در ويندوز XP از خواندن فارسی بطور استاندارد پشتيبانی ميشود ولی برای نوشتن فارسی بايد فارسی را به ليست زبانهای سيستم اضافه کنيد. برای اين کار به Control Panel رفته و Regional and Language Options را باز کنيد. حالا به قسمت Languages برويد و Install files for complex script and left-to-right languages را انتخاب کرده و Apply را فشار دهيد. حالا کليک Add را فشار دهيد تا يک پنجره با ليست زبانها باز شود و در آنجا فارسی را انتخاب کنيد و OK را فشار دهيد. حالا روی Details… کليک کنيد تا يک پنجره جديد باز شود. رويLanguage Bar کليک کنيد تا يک پنجره ديگر باز شود و در آنجا Show the Language Bar on the desktop را انتخاب کنيد. اين Language Bar را اجرا ميکند که از طريق آن ميتوانيد زبان صفحه کليد را عوض کنيد. با فشار دادن کليد OK در تمام پنجره هايی که باز کرده بوديد تغييرات خود را ذخيره کنيد.

همانطور که اشاره کردم برای انتخاب صفحه کليد در زبانهای مختلف بايد از Language Bar استفاده کنيد که آنرا در بالای صفحه   (يا در پائين صفحه در سمت راست) پيدا می کنيد. برای استفاده از Language Bar جهت تغيير زبان صفحه کليد بايد زبان مورد نظر (که فقط دو حرف اول آن ديده ميشود) را انتخاب کنيد.

بهترين مکان برای نوشتن فارسی در ويندوز Microsoft Word است که اگر هنگام نصب آن در کامپيوتر خود به Custom Setup رفته و International Support را انتخاب کرده باشيد بطور کامل از پشتيبانی فارسی برخوردار می شويد. در Word و خيلی از برنامه ها برای تغيير سيستم به حالت راست به چپ (برای فارسی يا عربي) بايد از کليد Right-to-Left استفاده کنيد که به اين شکل  است. معمولا با اين کار بطور خودکار زبان صفحه کليد هم فارسی ميشود، ولی اگر اينطور نشد خودتان فارسی را انتخاب کنيد. راحتی و کيفيت کار با Word بی نظير است و اين برنامه بخصوص نگارشهای جديد تر آن يعنی ۲۰۰۰ و ۲۰۰۲ (يا همان XP) حتی از امکانات پيشرفته حروفچينی فارسی مانند کشيده پشتيبانی ميکنند. در مقايسه با معروفترين برنامه های حروفچينی فارسی مانند زرنگار، لغتنامه فارسی (جهت تصحيح غلتهای املائي) تنها کمبود اين برنامه است. (البته فقط با در دست داستن ليست کلمات فارسی با فرمت يونيکد ميتوان براحتی اين لغتنامه را ساخت و به Word اضافه کرد.) در طرف خوب ماجرا برخلاف برنامه های ايرانی مانند زرنگار، Word آنچه چاپ خواهيد کرد را هنگام تايپ به شما نشان ميدهد و در نتيجه کار با آن بسيار آسان است. استاندارد يونيکد در اين برنامه را نيز نبايد از ياد برد. البته قيمت اين نرم افزار به رقبای ايرانی آن نزديک است و برای کاربران خانگی بسيار زياد است. اگر تهيه Word برايتان ممکن نيست، ميتوانيد در ساير برنامه ها نيز فارسی بنويسيد. برای مثال ميتوانيد از WordPad که بطور استاندارد با ويندوز نصب ميشود استفاده کنيد.

برای نوشتن ايميل فارسی يا می توانيد در سايتهای ايميل مانند Yahoo و Hotmail مستقيما فارسی تايپ کنيد و يا برای پشتيبانی بهتر، از Outlook Express استفاده کنيد که بطور استاندارد با ويندوز XP نصب ميشود.

اگر هنوز از ويندوز XP (يا ويندوز ۲۰۰۰ که پشتيبانی آن از فارسی تقريبا مشابه XP است) استفاده نمی کنيد، بازهم ميتوانيد با استفاده از نسخه های جديد Word (با انتخاب پشتيبانی از زبانهای بين المللی و نوشتار راست به چپ يا bidirectional support هنگام نصب) و همچنين افزودن صفحه کليد فارسی (رايگان) به ويندوز از پشيبانی خوب فارسی برخوردار شويد. بعد از نصب کيبورد فارسی در صورتی که از Internet Explorer 5 يا نسخه جديدتر آن استفاده ميکنيد برای ايميل نيز از پشتيبانی مشابه ويندوز XP برخوردار ميشويد، ولی در بسياری از برنامه های ديگر پشتيبانی از فارسی بخوبی ويندوز XP نخواهد بود.

و در پايان برای تعداد محدود کاربرانی که از ويندوز استفاده نمی کنند اشاره ميکنم که مکنتاش ۹.۲ به بعد از فارسی يا عربی پشتيبانی ميکنند. اگر از لينوکس يا يونيکس استفاده ميکنيد بايد برای حروفچينی فارسی از برنامه های مجزايی چون فارسيدو (که در شماره ۱۵ معرفی کرده بودم و ميتوانيد آنرا در آرشيو مقالات روی اينترنت پيدا کنيد) استفاده کنيد. پشتيبانی از فارسی برای ايميل و سايتها در اين سيستمها عملا غير ممکن است.

 نکته اينترنت

در Internet Explorer با فشردن کليد F-11 ميتوانيد اين برنامه را در حالت تمام صفحه اجرا کرده و تمام منوهای بالا و پائين آنرا مخفی کنيد. برای بازگشت به حالت اصلی از همين کليد استفاده کنيد.

 سايت هفته

اگربه labs.google.com برويد، ميتوانيد تعدادی از امکانات آينده گوگل که در دست تهيه و آزمايش هستند – برای مثال جستجوی گوگل با تلفن - را امتحان کنيد.

 نکته ويندوز

برای اجرای سريع برنامه ها و فايلها از Quick Launch در پائين صفحه کافيست آيکون آنها را با موس به Quick Launch منتقل کنيد. در صورت نياز ميتوانيد اين ميله را بزرگتر کنيد.

 نرم افزار هفته

اگرچه تبديل واحدهای پول در بسياری از سايتها و برنامه ها وجود دارد، ولی هيچکدام از آنها بخوبی نرم افزار Currency Converter 2 نيست. چراکه اين برنامه از بيشتر از ۲۰۰ ارز مختلف پشتيبانی ميکند. اين برنامه رايگان را حتما از www.geocities.com/currconv2 دريافت کنيد.

 پرسش هفته

آيا هنگام پخش DVD در کامپيوتر ميتوان با استفاده از کليد Print Screen تصويری از فيلم را ذخيره کرد؟

- خير. هنگام پخش DVD از overlay استفاده ميشود که فيلم را در واقع در لايه ديگری روی صفحه اصلی ويندوز نشان ميدهد، در حالی که Print Screen فقط از صفحه ويندوز عکس ميگيرد. برنامه های پخش DVD (که يکی از شماره های بعدی را به آنها اختصاص ميدهم) معمولا امکان عکس گرفتن دارند.


هومن برادران
[email protected]

HOME

Bravenet.com